Ši svetainė naudoja "Google Analytics" anoniminei informacijai rinkti, pavyzdžiui, svetainės lankytojų skaičiui ir populiariausiems puslapiams.
Jei šis slapukas įjungtas, tai padeda mums tobulinti svetainę.
Pirmiausia įjunkite griežtai būtinus slapukus, kad galėtume išsaugoti jūsų nuostatas!
Natūralus mineralinis vanduo “Tichė”
Tiek šį, tiek ir kitus mineralinius vandenis vertinsiu pagal juose esančių ir žmogaus organizmui reikalingų mineralinių medžiagų kiekius (koncentracijas). Ir čia svarbu išsiaiškinti kokie jonai yra svarbesni žmogaus organizmui ir kokie yra mažiau svarbūs. Pastudijavus specialią literatūra susidarė įspūdis, kad kalcio magnio ir kalio jonai yra svarbesni žmogaus organizmui negu kiti jonai. Jeigu laikysime, kad tai yra teisybė, tai nustatyti įvairių mineralinių vandenų vertę nebus sunku. Lygiai taip pat nebus sunku nustatyti, kuris mineralinis vanduo yra vertingesnis ir kuris mažiau vertingas.
1 lentelėje pateiktos svarbiausių mineralinių medžiagų (jonų) rekomenduojamos paros normos suaugusiam žmogui (tiktai nereikia šių skaičių laikyti absoliučiai teisingais ir negalinčiais kisti).
1 lentelė. Svarbiausių mineralinių medžiagų rekomenduojamos paros normos suaugusiam žmogui
Mineralinė medžiaga (jonas)
Rekomenduojama mineralinės medžiagos paros norma suaugusiam žmogui, mg
Kalcio jonai (Ca2+)
800
Magnio jonai (Mg2+)
375
Kalio jonai (K+)
2000
Natrio jonai (Na+)
–
Chloridų jonai (Cl–)
800
Sulfatų jonai (SO42–)
–
Fluoridų jonai (F–)
3,5
Dėmesio! Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai praneša, kad Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) nustatė naujas gaires dėl natrio ir kalio suvartojimo: suaugusieji turėtų suvartoti mažiau kaip 2000 mg natrio (arba mažiau nei 5 g druskos, t.y. NaCl) ir ne mažiau kaip 3510 mg kalio per dieną.
Žmonėms, suvartojantiems daugiau natrio ir mažiau kalio nei rekomenduojama, atsiranda didesnė rizika, kad padidės kraujo spaudimas, o tai didina širdies ligų ir insulto riziką.
Pasaulio sveikatos organizacija akcentuoja, kad dauguma žmonių suvartoja per daug natrio ir per mažai kalio.
Natrio natūraliai yra daugelyje maisto produktų, pvz., piene ir grietinėlėje (apie 50 mg natrio 100 g produkto), kiaušiniuose (apie 80 mg/100 g). Natrio gerokai daugiau yra perdirbtuose produktuose, pavyzdžiui, duonoje (apie 250 mg/100 g), mėsos gaminiuose (kai kuriuose – net per 1500 mg/100 g), užkandžiuose (spragintuose kukurūzuose – apie 1500 mg/100 g), padažuose (sojų padaže – apie 7000 mg/100 g), sultinyje arba sultinio kubeliuose (apie 20 000 mg/100 g).
Daug kalio yra pupelėse ir žirniuose (apie 1300 mg kalio/100 g produkto), riešutuose (apie 600 mg/100 g), kai kuriose daržovėse, pavyzdžiui, špinatuose, kopūstuose ir petražolėse (apie 550 mg/100 g), vaisiuose – bananuose, papajose (apie 300 mg/100 g). Maisto produktų perdirbimas sumažina kalio kiekį daugelyje maisto produktų.
Šios natrio ir kalio gairės, nurodytos maisto produktuose, yra labai svarbios visuomenės sveikatos ir kitiems specialistams, dirbantiems neužkrečiamų ligų (pvz., širdies ligų, insulto, diabeto, onkologinių, kvėpavimo takų ligų) srityje.
Siekiant visuomenėje sumažinti natrio ir padidinti kalio suvartojimą, taip pat sumažinti padidėjusio kraujo spaudimo, širdies ligų ir insulto riziką, naudojamos tokios priemonės kaip maisto produktų ženklinimas (nurodant druskos kiekį), vartotojų švietimas, nacionalinių mitybos rekomendacijų parengimas bei bendradarbiavimas su maisto produktų gamintojais, siekiant sumažinti druskos kiekį perdirbtuose maisto produktuose.
Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto direktorius Gediminas Pridotkas atkreipia dėmesį: „Lietuvoje, kaip ir daugumoje kitų Europos šalių, druskos suvartojama per daug. Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas ištyrė, kiek druskos yra dažniausiai vartojamuose perdirbtuose maisto produktuose. Remdamiesi tyrimų rezultatais, galime teigti, kad perdirbti maisto produktai turi gana daug druskos. Pavyzdžiui, lietuviškoje juodoje duonoje yra apie 1,1 proc. druskos, ir tai atitiktų 440 mg natrio/100 g produkto, o virtoje dešroje – 2,1 proc. druskos, ir tai atitiktų 840 mg natrio/100 g produkto. Mes valgome ne tik per daug, bet ir per sūriai“.
Parengta pagal dienraščio “Respublika” priedą “Būkime sveiki”
2013-02-17 prekybos centre nupirktas 1 litro negazuoto mineralinio vandens „Tichė“.
Gamintojas: UAB „Baltijos mineralinių vandenų kompanija“. Gamintojai teigia, kad vanduo išgaunamas iš 689 m gylio gręžinio Telšių rajone.
Informacija etiketėje:
Cl–…….46 mg/L
SO42–……..834 mg/L
HCO3–………108 mg/L
F–………..0,3 mg/L
Na+……….76 mg/L
K+…………..19 mg/L
Ca2+…………..220 mg/L
Mg2+……….73 mg/L
BM (bendroji mineralizacija)……1378 mg/L
Gręžinio gylis – 689 m., ir data 2013-12-14 (čia, matomai, produkto galiojimo pabaiga).
Gamintojas – UAB „Baltijos mineralinių vandenų kompanija“.
Patikrinus keleto jonų koncentracijas rasta, kad jos artimos pateiktoms etiketėje.
Trumpas komentaras: šiame vandenyje daugiausiai yra teigiamų kalcio jonų ir neigiamų sulfato jonų. Taigi, galima sakyti, kad tai yra kalcio sulfatinis vanduo. Kitų jonų koncentracijos yra gerokai mažesnės.
2 lentelėje pateikta informacija apie svarbiausius jonus t.y. apskaičiuota kiek procentų šių mineralinių medžiagų (jonų) žmogaus organizmas gautų išgėręs vieną litrą natūralaus mineralinio vandens „Tichė“.
2 lentelė. Rekomenduojama mineralinės medžiagos paros norma suaugusiam žmogui (mg) ir šios normos dalis (%), kuri yra viename litre vandens.
Mineralinė medžiaga
Mineralinės medžiagos koncentracija natūraliame mineraliniame vandenyje „Tichė“
Rekomenduojama mineralinės medžiagos paros norma suaugusiam žmogui, mg
Rekomenduojamos paros normos dalis viename litre natūralaus mineralinio vandens „Tichė“, %
Kalcio jonai (Ca2+)
220
800
27,5
Magnio jonai (Mg2+)
73
375
19,5
Kalio jonai (K+)
19
2000
0,95
Natrio jonai (Na+)
76
–
–
Chloridų jonai (Cl–)
46
800
5,75
Sulfatų jonai (SO42–)
834
–
–
Fluoridų jonai (F–)
0,3
3,5
8,6
Matome, kad gerdami natūralų mineralinį vandenį „Tichė“, kiek rimčiau organizmą galime papildyti tiktai kalcio ir magnio jonais. Šiaip jau, tai yra palyginti nedidelės mineralizacijos ir neblogos kokybės natūralus mineralinis vanduo. Šis vanduo patenka į geriamojo vandens kategorija, kadangi jo savitasis elektros laidis (SEL) yra gerokai mažesnis negu Lietuvos geriamojo vandens higienos normoje HN24:2003 nurodyta ribinė vertė, t.y. 2500 μS/cm. Priminsiu, kad SEL yra tiesiog proporcingas ištirpusių mineralinių medžiagų (druskų) koncentracijai vandenyje.
Susijusios žinutės
Mes tapome ŠEIMOS KORTELĖS partneriais
Kas yra ŠEIMOS KORTELĖ? Nuo 2019 metų rugsėjo gausios ir negalią turinčius vaikus, nepaisant jų amžiaus, prižiūrinčios šeimos gali pasinaudoti Šeimos kortele, kuri užtikrina nuolaidas partnerių suteikiamoms prekėms bei paslaugoms. Šeimos kortelė užtikrina specialias lengvatas, paslaugas, privilegijas ar nuolaidas prekėms bei renginiams, bet neatstoja banko kortelės. Šeimos kortelės turėtojai įgyja galimybę naudotis vienkartinėmis …
Beržo ir klevo sulos cheminė sudėtis (Birch and Maple saps chemical composition)
Artėja pavasaris ir bunda gamta. Netrukus pradės tekėti beržų ir klevų sula. Vieni teigia, kad nieko vertingo suloje nėra ir kad tai tik šiek tiek salstelėjęs vanduo. Kiti, priešingai, teigia, kad suloje yra daug įvairiausių žmogaus organizmui reikalingų ir naudingų medžiagų. O kaip yra iš tikrųjų? Panaršiau internete ir radau šiek tiek faktinės medžiagos. Su …
Vandens kietumo testas. Pasitikrinkite ir sužinokite, ką daryti?
Vandens kietumo testas – procedūra, skirta nustatyti kalcio ir magnio jonų koncentraciją vandenyje, kurie lemia vandens kietumą. Testas gali būti atliekamas naudojant specialias juosteles ar reagentus, kurie keičia spalvą, priklausomai nuo kietumo lygio. Jis padeda įvertinti, ar vandeniui reikalingas minkštinimas. Ką daryti ir nuo ko pradėti norint suminkštinti vandenį namuose? Jei kalkės tapo nesibaigiančiu …
Geriamas vanduo ir jo naudos
Jei paklaustume, kas yra vanduo, pirmiausia tikriausiai atsakytumėte – H2O. Ir tai būtų visai teisingas atsakymas, tik formuluotė būtų kiek kitokia. Tai – vandens cheminė formulė, kurią pirmųjų išmoko dar mokykloje ir ne veltui, nes vanduo yra mūsų visa ko pagrindas, netgi ir mūsų kūno, mūsų aplinkos, žemės, kurioje gyvename. Puikiai žinoma, kad be maisto žmogus …